Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ "ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ"




ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
ΤΟΥ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013-ΜΑΪΟΣ 2014




Όλα τα προγράμματα  αφορούν σχολεία και πρέπει να κλείνονται συναντήσεις (από τις 20/9/2013), για την καλύτερη οργάνωση των επισκέψεων.
 Η επίσκεψή σας μπορεί να γίνεται κατόπιν συνεννόησης με την υπεύθυνη υπάλληλο, Ζωή Πρόζου, στα τηλέφωνα 2310 424132 και 2310 424133 καθημερινά 9.00-14.00.

 «Το παιδί κοντά στη θάλασσα»
Ο Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο συνδιοργανώνουν, για τρίτη χρονιά, συναντήσεις με σκοπό τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με αθλήματα της θάλασσας. Οι θεωρητικές και πρακτικές παρουσιάσεις θα γίνονται από εκπαιδευτές ιστιοπλοΐας, καθώς και κωπηλασίας του Ν.Ο.Θ. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει: «Εισαγωγή στα ναυτικά αθλήματα», ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου, καθώς και «βάφτισμα στη θάλασσα» με σκάφος.
Για παιδιά Δ’-Στ’ Δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες.

 «Παιδιά Παίζουμε… ποιήματα;»
Η Σοφία Μελιγκοπούλου, μουσικός-συγγραφέας, θα παρουσιάσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο τα παιδιά να γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του Θεσσαλονικιού ποιητή Γ.Θ.Βαφόπουλου. Μέσα από εικαστικές δραστηριότητες και θεατρικό παιχνίδι τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τα ποιήματά του.
Για παιδιά Α’-Δ’ Δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 1,5 ώρα.

«Τα παιδιά ανακαλύπτουν τον κόσμο της Μουσικής»

Η ομάδα «Μουσικό Παραμύθι» που αποτελείται από τους μουσικούς, Ιωάννα Βαφειάδου, Όλγα Δαναηλίδου, Αλκέτα Νάτσο, Αθανασία Παναγιώτου και Μαρία Χρίστοβα θα παρουσιάσει ένα μουσικοπαιδαγωγικό πρόγραμμα, για να γνωρίσουν τα παιδιά τα όργανα της ορχήστρας και την κλασική και όχι μόνο μουσική. Η αφήγηση του παραμυθιού με την ταυτόχρονη παρουσίαση των μουσικών οργάνων και η εκτέλεση αποσπασμάτων γνωστών κλασικών έργων, θα δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά να απολαύσουν το μαγικό κόσμο της μουσικής.
Για παιδιά Νηπιαγωγείου και Α’-Γ’ Δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 90 παιδιά. Διάρκεια: 1 ώρα.

«Διαδρομές στον κόσμο των παιχνιδιών»
Η Βασιλική Ζάγκλη, εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού, διανύοντας συντροφιά με τα παιδιά τα μονοπάτια των παιχνιδιών, τους δείχνει το δρόμο να ανακαλύψουν τον κόσμο. Επειδή παίζοντας γνωρίζουμε οργανωμένες παρέες, μαθαίνουμε τον εαυτό μας και αναπτύσσουμε τη φαντασία μας. Επειδή παίζοντας αφουγκραζόμαστε το σώμα μας, αναπτύσσουμε τον έλεγχο του εαυτού μας και της ελευθερίας μας. Επειδή παίζοντας ενεργοποιούμε τις αισθήσεις μας αλλά και…χαλαρώνουμε.
Για παιδιά Γ’-Στ’ Δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες.


«Γνωρίζω…Συναντώ…Ταΐζω…Τα πουλιά»

Η Κατερίνα Γκαμπράνη, εικαστικός-παιδαγωγός, ξεκινά να συναντήσει τα πουλιά...στην πόλη... Μιλά για τα μικρά πουλιά πού ζουν ανάμεσα μας, τα στρουθιά, πού όταν το κρύο δυναμώνει γίνονται όλο και πιο τολμηρά και επισκέπτονται τα σπίτια μας και τις αυλές μας, για να βρουν τροφή.
 Μαζί με τα παιδιά θα φτιάξει απλές ταΐστρες χωρίς χρήματα μόνο με μεράκι και αγάπη. Για να βρίσκουν πάντα οι φτερωτοί φίλοι μας φαγητό. Και τί όμορφη εικόνα όταν θα μαζεύονται γύρω της διάφορα πουλιά και θα στριμώχνονται και θα τσακώνονται και θα τιτιβίζουν.
Για παιδιά Γ’-Στ’ Δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες.

«Πέφτοντας οι μάσκες…»

Η Μαρία Φωτιάδου, θεατρολόγος, θα πραγματοποιήσει ένα διαδραστικό πρόγραμμα δραματοποίησης μέσα από τον κόσμο της μάσκας. Τα παιδιά θα έρθουν σε άμεση επαφή με το θέατρο και τη λογοτεχνία. Σκοπός της δραστηριότητας είναι η ανάπτυξη του αναπνευστικού συστήματος, της κίνησης, του λόγου καθώς και της φαντασίας των παιδιών.
Για παιδιά Γ’-Δ’ Δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 1,5 ώρα.

«Μουσικό Πολύτροπο»

Η ομάδα φοιτητών του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., με υπεύθυνο τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ιωάννη Καϊμάκη, θα μεταφέρει τα παιδιά στον υπέροχο κόσμο της μουσικής. Έναν κόσμο που οι λέξεις γίνονται νότες και οι μελωδίες μήνυμα ζωής.
Τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να τραγουδήσουν, να γνωρίσουν από κοντά τα μουσικά όργανα και θα τους δώσουν πνοή μέσα από το παιχνίδι της κατασκευής.
Για παιδιά Γ’-ΣΤ’ Δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής : 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος:1,5 ώρα.

«Ταξίδι δίχως τέλος»



Τα μέλη της εθελοντικής παιδαγωγικής ομάδας «Παιχνιδομπερδέματα», απόφοιτες του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, σας προσκαλούν σε ένα ταξίδι δίχως τέλος με παρέα τη «Μαίρη την Πινέζα». Με αφορμή το ομώνυμο παραμύθι, θα πραγματοποιήσουν μαζί με τα παιδιά παιγνιώδεις εικαστικές και μουσικές δραστηριότητες . Στόχος είναι να νιώσουν τα παιδιά πώς η ανάγνωση των βιβλίων συνδέεται με τη ζωή μας, μας μαθαίνει πράγματα και μας ψυχαγωγεί.
Για παιδιά Νηπιαγωγείου και Α’-Γ’ Δημοτικού.. Δυνατότητα συμμετοχής: 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 1,5 ώρα

«Όταν τα βιβλία ζωντανεύουν…»
Η Άβρα Αυδή και η Μελίνα Χατζηγεωργίου, διδάσκουσες στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ, είναι υπεύθυνες για το σχεδιασμό και το συντονισμό προγράμματος φιλαναγνωσίας, που περιλαμβάνει θεατρικά εργαστήρια τα οποία θα εμψυχώνουν φοιτητές του Τμήματος Θεάτρου. Στα εργαστήρια, τα παιδιά υποδυόμενα διάφορους ρόλους μέσα από θεατρικές τεχνικές θα προσεγγίσουν βιβλία διακεκριμένων Ελλήνων συγγραφέων με στόχο να διερευνήσουν τα θέματα που θίγει ο συγγραφέας και να αγαπήσουν το βιβλίο.
Για παιδιά Γ’-E’ του Δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 1,5 ώρα.
 
«Εκπαιδευτικά προγράμματα - Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού»
Ο τομέας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και το Β.Π.Κ. συνεργάζονται για πρώτη φορά, με στόχο τα παιδιά να εξοικειωθούν με το χώρο και την έννοια του Μουσείου αλλά και με το Βυζαντινό Πολιτισμό. Στο πλαίσιο αυτό οι μαθητές/τριες θα συμμετάσχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου, με σκοπό να βιώσουν μια ευχάριστη και δημιουργική εμπειρία συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν και αναπτύσσοντας τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους.
Τα εκπαιδευτικό προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του Μουσείου είναι:
* «Παίζουμε ανασκαφή» και «Γνωρίζω τις βυζαντινές εικόνες», για νήπια και Α΄ Δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 50 παιδιά Διάρκεια προγράμματος: 1,5 ώρα.
* «Όψεις της καθημερινής ζωής στην παλαιοχριστιανική εποχή» και «Το βυζαντινό κάστρο», για Ε΄-ΣΤ΄ Δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 50 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 1,5 ώρα.
* «Ανακαλύπτοντας το παρελθόν», για Γυμνάσιο. Δυνατότητα συμμετοχής: 50 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 1,5 ώρα.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου