Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ“Playback Junior: Αποχρώσεις Εφηβείας”



Ένα πρόγραμμα του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου
σε συνεργασία με το PSP-studio

με κύκλους εισαγωγικών εργαστηρίων και σταθερή λειτουργία ομάδας
στο αυτοσχεδιαστικό θέατρο Playback






. Στο αυτοσχεδιαστικό είδος θεάτρου που λέγεται “Playback”, δεν προϋπάρχει κάποιο έργο που έχει προετοιμαστεί και παρουσιάζεται. Η παράσταση συν-δημιουργείται άμεσα από θεατές και ηθοποιούς. Η βάση της είναι "υλικό" που διαθέτει το ίδιο το κοινό: ιστορίες, όνειρα, στιγμές, προσδοκίες, μικρά και μεγάλα γεγονότα της καθημερινής ζωής, ζητήματα που μπορεί όλους να μας αφορούν, αλλά δεν παύουν να βιώνονται από τον καθένα μας με ξεχωριστό τρόπο.
Οι αφηγήσεις αυτές "διατίθενται" από το κοινό στους ηθοποιούς, οι οποίοι και τις ζωντανεύουν στη σκηνή  άμεσα, αυτοσχεδιαστικά, με έντονες τελετουργικές διαδικασίες, χωρίς καμία συνεννόηση και προετοιμασία. 
Το Playback είναι μια άμεση, ζωντανή συνδημιουργία. Παραμένοντας πάντα ένα συναρπαστικό σκηνικό θέαμα, λειτουργεί ευεργετικά και στους θεατές και στους συντελεστές του επάνω στη σκηνή. Με κέντρο την άμεση ευχαρίστηση του σκηνικού αυτοσχεδιασμού, το Playback αγκαλιάζει τη βαθύτερη ανάγκη μας να ερχόμαστε κοντά χωρίς να χάνουμε τα ξεχωριστά, μοναδικά μας χαρακτηριστικά. Και έτσι γίνεται μια ισχυρή και απολαυστική εμπειρία, που μπορεί να συμβάλει θετικά στην προσωπική ανάπτυξη.
Στο πρόγραμμα αυτό, το Playback προτείνεται ως ένα μέσον με το οποίο οι έφηβοι μπορούν να μιλήσουν, να εκφραστούν, να συναντηθούν. Και τελικά, να “χωρέσουν” τα δικά τους ξεχωριστά θέματα: τις μεγάλες αλλαγές, το χάσμα γενεών, ζητήματα σχέσεων και ταυτότητας, άγχη, τρόποι επικοινωνίας, απομόνωση, βία και παραβίαση, ομαδοποίηση και προσωπικά όρια, κοινωνικοί κανόνες και προσωπικές ανάγκες.

Β΄. Το πρόγραμμα είναι μια πρωτοβουλία του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Θεσσαλονίκης  και υλοποιείται από το PSP-studio. Όχι μόνο για πρώτη φορά συμβαίνει μία τέτοια δράση στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί και μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία σε διεθνές επίπεδο.
Υπεύθυνος για όλες τις φάσεις και τα μέρη του είναι ο Πέτρος Θεοδώρου (ψυχοθεραπευτής Gestalt και εκπαιδευτής στο Playback Θέατρο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μέσα από την προσέγγισή του PSP-Process Stage Praxis). Το εκπαιδευτικό του μέρος (εισαγωγικά εργαστήρια και ομάδα) έχει αναλάβει ο Γιώργος Καριπίδης σε συνεργασία με τη Μερόπη Βερβέρη,  την Claudia Lovens και την Ειρήνη Βερβέρη. Είναι ιδρυτικά μέλη της ομάδας Playback T!NG (δημιουργήθηκε το 2006), και οι τρεις πρώτοι έχουν ολοκληρώσει 3ετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα του PSP-studio με τον Π. Θεοδώρου με αντικείμενο την ίδια την εκπαίδευση στο Playback (“T.T.: Train the Trainers” - “Τ.Τ.: Εκπαιδεύστε τους Εκπαιδευτές”). Η Ειρήνη Βερβέρη βρίσκεται στην τελευταία φάση του ίδιου προγράμματος. Η Αθηνά Γούρου (μαθήτρια) συμβάλλει σε διάφορα οργανωτικά ζητήματα. Η Άννα Κώστινα (ψυχοθεραπεύτρια - Biosynthesis) φροντίζει θέματα συντονισμού των εκπαιδευτικών εργαστηρίων και της ομάδας όσον αφορά την ψυχολογική πλαισίωση και ασφάλεια του προγράμματος. Μέλη των ομάδων  Playback T!NG και AquNa This συμβάλλουν στις πρόβες της ομάδας.

Γ΄. Το πρόγραμμα απευθύνεται αποκλειστικά σε εφήβους ηλικίας 14 – 17 ετών.
Περιλαμβάνει: Δύο (2) δύο ίδιους κύκλους εισαγωγικών στο Playback εργαστηρίων (Εργαστήριο 1 και Εργαστήριο 2), καθώς και τη σταθερή λειτουργία ομάδας Playback.
Κάθε κύκλος ολοκληρώνεται με μία παράσταση για φίλους και γονείς συμμετεχόντων.
Οι έφηβοι - συμμετέχοντες στο πρόγραμμα μπορούν να αποκομίσουν:
(α) Πρώτα-πρώτα ό,τι αφορά το καθεαυτό αντικείμενο του προγράμματος. Την ανάπτυξη δηλαδή της δημιουργικότητας, της φαντασίας, της διαίσθησης, της άμεσης και ζωντανής αλληλεπίδρασης, του σεβασμού και της αναγνώρισης των Άλλων χωρίς τη διαστρέβλωση αυτού που είναι ο καθένας μας.
(β) Επίσης, ένα γενικότερο πιθανό όφελος, την πρωτότυπη εξερεύνηση διάφορων τρόπων με τους οποίους να “χωρούν” τα δικά τους ξεχωριστά θέματα. Τις μεγάλες αλλαγές, το χάσμα γενεών, ζητήματα σχέσεων, ταυτότητας, άγχη, τρόποι επικοινωνίας, απομόνωση, βία και παραβίαση, ομαδοποίηση και προσωπικά όρια, μελλοντική πορεία, κοινωνικοί κανόνες και προσωπικές ανάγκες.

Δ΄. ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Playback Junior – Εργαστήρια Ε1 και Ε2:
Επτά 4ωρες συναντήσεις, Σάββατο (εκτός εξαιρέσεων), ώρα 11.00 - 15.00, στο Θέατρο του Β.Π.Κ.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2
Κυριακή 20/10/2013
Σάββατο 2/11/2013
Σάββατο 16/11/2013
Κυριακή 1/12/2013
Σάββατο 14/12/2013
Σάββατο 4/1/2014
Σάββατο 18/1/2014 η παράσταση στις 18.00 Σάββατο 15/2/2014
Σάββατο 1/3/2014
Σάββατο 15/3/2014
Σάββατο 29/3/2014
Σάββατο 12/4/2014
Σάββατο 26/4/2014
Σάββατο 10/5/2014 η παράσταση στις 18.00

Τα εργαστήρια 1 και 2 λειτουργούν κλειστά, με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων που δεσμεύονται να παρακολουθήσουν όλες τις 7 συναντήσεις, ενώ τηρείται σειρά προτεραιότητας στις δηλώσεις συμμετοχής.
Η ομάδα θα σχηματιστεί από άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο του Εργαστηρίου1, τον Ιανουάριο του 2014. Κάνει 2,5 ώρες πρόβα, μετά την κάθε συνάντηση του Εργαστηρίου 2 (Ιανουάριος - Μάιος 2014, Σάββατο, 15.30 - 18.00). Η συμμετοχή στην ομάδα προϋποθέτει τη δέσμευση στις πρόβες.
Η ομάδα επίσης λειτουργεί κλειστά και ανοίγει σε νέες συμμετοχές μόνο στο τέλος κάθε εισαγωγικού εκπαιδευτικού κύκλου. Για παράδειγμα, όσοι από τον Εργαστήριο 2 ενδιαφέρονται, μπορούν από τον Σεπτέμβριο του 2014 να συμμετέχουν στην ομάδα, η οποία, αφού σχηματιστεί, προβλέπεται να λειτουργεί σταθερά και παράλληλα με τα εισαγωγικά εργαστήρια.
Και τα εργαστήρια και η ομάδα λειτουργούν με βάση σύγχρονες ανθρωποκεντρικές αξίες και με απόλυτο σεβασμό στην προσωπική πραγματικότητα και τα όρια του κάθε συμμετέχοντα. Το πρόγραμμα παρέχει υπεύθυνα, εκτός από την εκπαίδευση στο Playback, και την ψυχολογική ασφαλή κάλυψη κατά τον συντονισμό των εργαστηρίων και τη λειτουργία της ομάδας.

Ε΄. ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 12/10/2013
Προβλέπεται μία εισαγωγική εκδήλωση ανοιχτή σε έφηβους και γονείς, με την οποία εγκαινιάζεται το πρόγραμμα. Περιλαμβάνει τα εξής:
(α) Το Σάββατο στις 12 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 19.00 - 20.45 θα γίνει παράσταση Playback από τις ομάδες της Θεσσαλονίκης T!NG και AquNa This.
(β) Την ίδια μέρα, 21.00 - 21.45, οι υπεύθυνοι της υλοποίησης του συνολικού προγράμματος (εισαγωγικά εργαστήρια και ομάδα), θα το παρουσιάσουν στους συμμετέχοντες και τους γονείς τους, καθώς και σε άλλους ενδιαφερόμενους. Η παρουσίαση ολοκληρώνεται με συζήτηση, ερωτήσεις και διευκρινίσεις.
(γ) Μετά την παράσταση, συμπληρώνονται και κλείνουν οριστικά οι συμμετοχές στο Εργαστήριο 1 (σε περίπτωση που έχουν μείνει ακόμη θέσεις κενές).

Στην εκδήλωση είναι αναγκαίο να παρίστανται όσοι έχουν δηλώσει συμμετοχή και δεσμεύσει θέση στο πρόγραμμα μέχρι εκείνη την ημέρα, ώστε να επικυρώσουν τη δέσμευση της θέσης τους. Εάν λείπουν και δεν έχουν ενημερώσει το Β.Π.Κ., η θέση τους θεωρείται κενή, και θα συμπληρωθεί από αυτούπου τυχόν θα δηλώσουν συμμετοχή μετά την παράσταση.
________________
Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται άμεσα ή και τηλεφωνικά στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο (Γ. Βαφόπουλου 3, Θεσσαλονίκη 54646, τηλ.2310 424132-3. Λεωφορεία: 5,6,8,30,33). Υπενθυμίζεται πως τηρείται σειρά προτεραιότητας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου