Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Εαρινές Ημέρες Βιβλιοθηκών 2015 στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου. 23 Μαρτίου - 4 Απριλίου

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015, 10.00-11.00 το πρωί
Το παιχνίδι του νερού
Μαθαίνουμε τρόπους εξοικονόμησης και σωστής διαχείρισης του νερού παίζοντας … το «Σπλας». Ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι για την προστασία του νερού που παρουσιάζεται σε συνεργασία με την εθελοντική εργασία Θεσσαλονίκης. Συντονίζουν ο Θανάσης Μακρής και η Ράνια Μπαζλή.
Για παιδιά ΣΤ΄ Τάξης Δημοτικού Σχολείου.

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015, 6.30-7.30 το απόγευμα
Παρέα με τη συγγραφέα στη βιβλιοθήκη μου!
Μια παιχνιδιάρικη ιστορία γενεθλίων, εκπλήξεων και δραστηριοτήτων μας παρουσιάζει η Αφροδίτη Παπαντωνίου μέσα από το βιβλίο της « Μ' αγαπάς; Σ' αγαπώ!»
Για παιδιά 5-7 ετών. Με προεγγραφή μέχρι 15 παιδιά.

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015, 10.00 – 11.30 το πρωί
Ο Μαγικός Κύκλος. Το Εργαστήρι της διαφορετικότητας
Τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται μεταξύ τους αλλά και με τους ενήλικες, να κερδίζουν και να χάνουν, να δημιουργούν ισότιμες σχέσεις, να κάνουν φίλους, να αναπτύσσουν πρωτοβουλίες, να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, να επεξεργάζονται δύσκολα θέματα που τα απασχολούν.
Με τη ψυχολόγο Έλλη Γιαννοπούλου
Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά Γ΄ τάξης Δημοτικού Σχολείου και στόχο έχει την ψυχοπαιδαγωγική παρέμβαση για την Συναισθηματική ανάπτυξη και την καλλιέργεια των Κοινωνικών Δεξιοτήτων.

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015
Παγκόσμια Ημέρα παιδικού βιβλίου
Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου εορτάζεται στις 2 Απριλίου, ημέρα γέννησης του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Με αφορμή τον εορτασμό, η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου οργανώνει εκδηλώσεις για τους μικρούς της φίλους, με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα, δίνοντας τα έτσι μια ωραία αφορμή ώστε να μάθουν περισσότερα για το βιβλίο, να γνωρίσουν συγγραφείς, να παρακολουθήσουν θεατρικά και μουσικά δρώμενα, να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά παιχνίδια αλλά και εικαστικά εργαστήρια.

9.00-10.30 το πρωί
Παρέα με τη συγγραφέα στη βιβλιοθήκη μου!
Η συγγραφέας Γεωργία Χαϊδεμενοπούλου παρουσιάζει το καινούριο βιβλίο της
«Η Πηγή της Γνώσης και άλλα παραμύθια».
Είναι η δεύτερη συλλογή παραμυθιών της που περιλαμβάνει πέντε παραμύθια:
1. Η Πηγή της Γνώσης (Α' Βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό της Εταιρείας Τεχνών, Επιστήμης, Πολιτισμού Κερατσινίου).
2. Η Ελπίδα της Φύσης (Γ' Έπαινος σε αντίστοιχο διαγωνισμό)
3. Ο Αγώνας του Νίκι (Γ' Έπαινος σε αντίστοιχο διαγωνισμό)
4. Φύτρωσες Σποράκι μου;
5. Όταν του Ουρανού οι Θεοί...βρίσκονται στη Γη.
Το βιβλίο που απευθύνεται σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού, μεταφέρει στα παιδιά μηνύματα για τη ζωή, την κοινωνία και το περιβάλλον.
Την παρουσίαση των παραμυθιών πραγματοποιεί διαδραστικά μαζί με τη συγγραφέα, η ηθοποιός Μαρία Βύζα. Θα ακολουθήσει δραστηριότητα (ζωγραφική-δραματοποίηση) των μαθητών με τις οδηγίες της ηθοποιού και της συγγραφέως.

4.30 - 6.00 το απόγευμα
Μαραθώνιος ανάγνωσης παραμυθιών
Για τρίτη χρονιά φέτος διοργανώνουμε Μαραθώνιο Ανάγνωσης Παραμυθιών και για μιάμιση ώρα θα αφηγούμαστε παραμύθια. Μικροί και μεγάλοι ελάτε να μοιραστείτε μαζί μας το αγαπημένο σας παραμύθι διαβάζοντας το στην παρέα της βιβλιοθήκης. Λίγη πρόβα στο σπίτι και τολμήστε το!!
Για όλες τις ηλικίες. Δηλώσεις συμμετοχής στη Βιβλιοθήκη

6.00 – 700 το απόγευμα
Παρέα με τη συγγραφέα στη βιβλιοθήκη μου!
Το ταξίδι μιας πεταλούδας μας παρουσιάζει η Αθηνά Γκίνη μέσα από το βιβλίο της "Αναζητώντας το λουλούδι".
Μια πεταλούδα ξεκινάει ένα ταξίδι για να συναντήσει το Λουλούδι της, αλλά σύντομα αρχίζουν να παρουσιάζονται διάφορα εμπόδια και δυσκολίες που χρειάζεται να ξεπεραστούν.
Μέσα από την ιστορία καλλιεργούνται οι αξίες της ομαδικής υποστήριξης καθώς και της εμπιστοσύνης στον εαυτό. Το βιβλίο περιέχει απλές πρακτικές της γιόγκα που έχουν σχέση με τους χαρακτήρες και την πλοκή της ιστορίας. Τα παιδιά μπορούν να εκτελέσουν μαζί με τη συγγραφέα πρακτικές για το σώμα και την αναπνοή.
Το βιβλίο είναι σε μορφή cartoons. Η ιστορία έχει γραφεί από την Αθηνά Γκίνη, εκπαιδευτικό και δασκάλα της γιόγκα με ειδίκευση στα παιδιά. Η εικονογράφηση έγινε από τον Αλέκο Παπαδάτο και την Annie di Donna.
Για παιδιά 5-9 ετών. Με προεγγραφή μέχρι 12 παιδιά.

7.30 – 8.30 το απόγευμα
Διαβάζουμε παίζοντας…
Θεατρικό παιχνίδι με την ομάδα «Ο Επιπόλαιος Φρεντ»
Για παιδιά 6-8 ετών. Με προεγγραφή μέχρι 15 παιδιά.

Παρασκευή 3 Απριλίου 2015, 6.30 – 7.30 το απόγευμα
Γράφουμε… το ηλεκτρονικό βιβλίο της ζωής
Η Ζωή είναι το μικρό ορφανό αρκουδάκι που ευτυχώς βρέθηκε στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και έτσι κατάφερε να επιζήσει. Εκεί οι άνθρωποι του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, εκπαίδευσαν την μικρή Ζωή έτσι ώστε να τα καταφέρει να ξαναγυρίσει στην φύση και να ΖΗΣΕΙ ελεύθερη!
Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο ψηφιακής μάθησης και επικοινωνίας «ΝΟUS» μέσα από την ιστορία της Ζωής θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά στο πλαίσιο της καμπάνιας «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ».
Τα παιδιά αφού «μάθουν», μέσω μιας πολυμεσικής παρουσίασης, για τη Ζωή (το μικρό ορφανό αρκουδάκι) αλλά και για τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσει όταν αφεθεί στην φύση, θα δημιουργήσουν ένα ηλεκτρονικό βιβλίο όπου με tablets και φορητούς υπολογιστές θα παρουσιάσουν τη δική τους εκδοχή (σε λογισμικό που έχει δημιουργήσει ο ΝΟUS) για το τι θα συμβεί όταν αυτή αφεθεί μόνη της στη φύση.
Για παιδιά 8 – 12 ετών, με προεγγραφή έως 15 παιδιά.

Παρασκευή 3 Απριλίου 2015, 8.00 το βράδυ – 9.00 το πρωί
Sleepover - διανυκτέρευση στη Βιβλιοθήκη
Έχετε κοιμηθεί σε βιβλιοθήκη;
Αν θέλετε να ζήσετε αυτήν τη μοναδική εμπειρία δεν έχετε παρά να πάρετε μέρος και εσείς!
Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει, γνωριμία με το χώρο και τις υπηρεσίες της βιβλιοθήκης, παρουσίαση βιβλίου, αφήγηση παραμυθιών πλαισιωμένα με τις νότες του ακορντεόν, επιτραπέζια παιχνίδια και πολλές άλλες εκπλήξεις…
Στην παρέα μας θα είναι η συγγραφέας – εκπαιδευτικός Αθηνά Γκίνη με το βιβλίο της "Αναζητώντας το λουλούδι", η αφηγήτρια παραμυθιών Χρυσάνθη Αντωνίου, ο μουσικός Ζωγράφος Σταυρίδης, ο αρχιτέκτονας Ζάχι Αλ Σααγιάχ, η εικαστικός Κωνσταντίνα Χαρίση και οι διασώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που θα βοηθήσουν ώστε η διανυκτέρευση να γίνει με κάθε ασφάλεια για τους μικρούς μας φίλους.
Στα παιδιά θα χορηγηθεί βραδινό γεύμα και πρωινό.
Για παιδιά 8 – 12 ετών, με προεγγραφή έως 10 παιδιά.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Πέμπτη 26 & Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015, 7.00 το απόγευμα
Ανώνυμοι Υπερφάγοι
Εμπειρία, δύναμη, ελπίδα για υγιές βάρος και υγιείς διατροφικές συμπεριφορές.
Οι Ανώνυμοι Υπερφάγοι, από το 1960 στην Αμερική και από το 1997 στην πόλη μας, προσφέρουν ένα πρόγραμμα αλληλοβοήθειας για υγιές βάρος και υγιείς διατροφικές συμπεριφορές, που αντιγράφει το πρόγραμμα 12 βημάτων των Ανώνυμων Αλκοολικών και αφορά ένα μεγάλο μέρος του κοινωνικού συνόλου καθώς απευθύνεται σε άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας με προβλήματα βάρους ή διατροφικών διαταραχών, όπως νευρική ανορεξία, βουλιμία με πρόκληση εμετών, υπερφαγία, παχυσαρκία.
Η πρώτη συνάντηση θα περιλαμβάνει ενημέρωση για το πρόγραμμα αλληλοβοήθειας των Ανώνυμων Υπερφάγων που βασίζεται στον εθελοντισμό και αφορά σε όλες τις διατροφικές διαταραχές. 
Η δεύτερη θα είναι συνάντηση Ανώνυμων Υπερφάγων, ανοιχτή στο κοινό με ενδεικτική θεματολογία.
- Ο ρόλος της αποδοχής της αδυναμίας στο φαγητό για την εξεύρεση λύσης.
- Υγιές βάρος με αυτοφροντίδα (σωματική – συναισθηματική – πνευματική).
- Από την πίεση της δίαιτας στην ελευθερία της αποχής από ψυχαναγκαστική υπερφαγία.
- Συμπτώματα διατροφικών διαταραχών.
- Υγιής διατροφή, υγιείς σχέσεις.

Είσοδος ελεύθερη, χωρίς προεγγραφή

Παρακαλούνται όλοι οι συμμετέχοντες να ενημερώνουν σε περίπτωση ακύρωσης.

Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή (τηλεφωνική ή με την παρουσία σας). Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας, ενώ θα υπάρξει λίστα αναμονής σε περίπτωση υπεράριθμων εγγραφών.

Δηλώσεις συμμετοχής: Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Νικάνορος 3, Τηλ. 2310 324666).

΄Εναρξη εγγραφών για τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο 26/3/2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου