Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ "ΣΗΜΕΙΟ ΦΥΓΗΣ" ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ΚΑΠΛΑΝΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΩΡΑ 20΄.00

Η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

παρουσιάζει τη νέα ποιητική συλλογή της

 Βικτωρίας Καπλάνη

 «Σημείο Φυγής» 

«Σημείο φυγής» της Βικτωρίας  Καπλάνη (βιβλιοκριτική)
των εκδόσεων «Γαβριηλίδης».

Η εκδήλωση, που εντάσσεται στο θεματικό κύκλο, «Νέες πένες της Θεσσαλονίκης»
 θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013 στις 20.00
 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης (Εθνικής Αμύνης27).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Σταύρος Ζαφειρίου, ποιητής
Λίζυ Τσιριμώκου, καθηγήτρια Συγκριτικής Γραμματολογίας του Α.Π.Θ.


 Η ποιητική συλλογή «ΣΗΜΕΙΟ ΦΥΓΗΣ»
της Βικτωρίας Καπλάνη, με τις επί μέρους ενότητες «ΦΩΤΟ-ΠΑΙΓΝΙΑ»2008-2009 και «ΣΗΜΕΙΟ ΦΥΓΗΣ» 2010-2012 
 εκδόσεις Γαβριηλίδης (επιμέλεια έκδοσης της ίδιας της ποιήτριας), περιλαμβάνει δεκατρία ποιήματα με επιμερισμό α, β, γ στην πρώτη ενότητα, οκτώ ποιήματα, άτιτλα, στη δεύτερη ενότητα και τέλος ένα άτιτλο ποίημα -επίλογο που τελειώνει με το στίχο «...το ποίημα επινοεί 
Το ποίημα επινοείται
κι ανάμεσα 
εσύ αληθεύεις».  

Η ποιήτρια Βικτωρία Καπλάνη με φιλοσοφικό λυρισμό και συναισθηματική δύναμη στο φόντο μιας μουσικής, περιγράφει (στην πρώτη ενότητα) το πριν και το μετά της Γέννησης, τις «ζείδωρες εκρήξεις», «το πέπλο των ονείρων», τη «ροή της ζωής».
 Ποιήματα σύντομα που απευθύνονται άλλοτε σ΄ένα εσύ, που δεν κατονομάζεται, άλλοτε αφορούν το εγώ ή αποστασιοποιούνται για να αφουγκραστούν μιαν ευταξία μεταβαλλόμενη.
 Η νύχτα, το μυστήριο της ύπαρξης, το νερό, το φως, η μνήμη, ο χρόνος, η γυναίκα, η δημιουργία, απασχολούν ναρκισσιστικά ως ερωτήματα τη συνείδηση με μια εκφορά εκκλησιαστικής γραφής, συμβολικής και μεγαλοπρεπούς στο ποιητικό γίγνεσθαι του κόσμου. 

Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει άτιτλα ποιήματα με αφιέρωση «Στη μητέρα μου».
 Εδώ το ύφος και η δομή αλλάζει, είναι εμφανής μια συγκίνηση προσωπική, μια εσωστρεφής μελαγχολία, ένας εξομολογητικός τόνος για ό,τι υπήρξε «των αναμνήσεων πυροτεχνήματα», «ζωή...ανάσα...ζω...ή αν...ά...α», ο πόνος της απώλειας του αγαπημένου προσώπου, διατρέχει όλα τα ποιήματα στις εικόνες τους και στα σύμβολα. Νερό, λουλούδια, κεντήματα, το φως των λέξεων, η δύναμη της ανάμνησης, γίνονται πηγές δύναμης που εξοστρακίζουν τελικά τη θλίψη και τη μετουσιώνουν σε δημιουργία «στην άλλη ακτή της καθημερινής αναμέτρησης». Το ραγισμένο χαμόγελο,η βιωματική σχέση των λέξεων ως γλώσσα (έκφρασης του αέναου κύκλου) στη Γέννηση του ποιήματος, δίνουν στον επίλογο με ευαισθησία και δύναμη το αληθινό πρόσωπο της τέχνης της ποίησης.Το ποίημα ως απάντηση στην «ευχή της γυναίκας». 

Η ποιήτρια Βικτωρία Καπλάνη έχει επίσης εκδώσει στις εκδόσεις Γαβριηλίδης τις ποιητικές συλλογές «Ήχοι- απόηχοι» 2007 και «Λευκές συνομιλίες» 2010. 

Βικτώρια Καπλάνη 
«Σημείο φυγής» 

Εκδόσεις Γαβριηλίδης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου