Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, 7.00 το απόγευμα


Παρουσίαση του βιβλίου "ΤΟ ΑΛΟΓΑΚΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ"
της Αρχοντούλας Διαβάτη

ΤΟ ΑΛΟΓΑΚΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Έβλεπε συχνά στην πολυκατοικία τους το λιγνό αγόρι - πέδιλα μεγαλύτερο νούμερο απ' ό,τι του αναλογούν και πλαστικά γυαλιά ηλίου πιο μεγάλα απ' το μπόι του- αγορασμένα στο πανηγύρι. Κι αυτηνής όλο μεγαλύτερα νούμερα της τα 'παιρναν -μουσαμαδιές, φουστάνια, παπούτσια- για να κρατήσουν και την επόμενη χρονιά. Το -αλογάκι της Παναγίας•, έτσι το βάφτισε μέσα της το λιγνό παιδί - το καπέλο φορεμένο στραβά, το γείσο πίσω, να κρατάει το χέρι του πάτερα, μαυριδερού και κουρασμένου, ή να χτυπιέται σαν το ψάρι, σπαράζοντας στο κλάμα σε κάθε αποχωρισμό τους. Κι η ίδια λεπτή σαν ακρίδα ήταν, ένα πρόσωπο όλο μάτια με σκούρα ματόκλαδα. Κι ονειρευόταν κρατημένη απ' το χέρι του πατέρα.

Ζιγκ-ζαγκ κατά τους μαιάνδρους της μνήμης από το παρόν στο παρελθόν. Γράμματα, κείμενα και ημερολογιακές σελίδες, αποσπασματικά καθρεφτίζοντας μπρος-πίσω τον κόσμο της Ναυσικάς.

ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ ΑΛ. ΔΙΑΒΑΤΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει και εργάζεται.
Σπούδασε Νομικά και Νεοελληνική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Δικηγόρησε για λίγο και μετά διορίστηκε προσωρινά –ουδέν διαρκέστερον του προσκαίρου – στο Δημόσιο και εργάστηκε ως καθηγήτρια νομικός στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Έχει εκδώσει, ένα λογοτεχνικό χρονικό, ΣΤΗ ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ, στο Ροδακιό το 2004 και ΤΟ ΑΛΟΓΑΚΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ, μυθιστορίες στις Νησίδες, το 2012. Διηγήματά της δημοσιεύτηκαν στο παλιό ΑΝΤΙ, στο ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ, στο ΕΝΕΚΕΝ, στην ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, στον ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑ, στον ΠΟΡΦΥΡΑ, στο ΠΛΑΝΟΔΙΟΝ, στα Κυπριακά περιοδικά ΑΚΤΗ και ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ και στα διαδικτυακά lexima, ΔΙΑΣΤΙΧΟ και bookpress.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου